Przejdź do głównej zawartości

Wędzone tofu z pomidorami i natką pietruszki

Jest to wegańska wersja włoskiej sałatki Caprese. Oczywiście istnieje coś takiego jak wegańska mozzarella, ale ja od wszystkich serów wolę tofu. Prostota tego dania powoduje, że im lepszej jakości mamy składniki, tym jest ono smaczniejsze. Jak ktoś się uprze, pietruszkę można zastąpić świeżą bazylią.

Składniki:
👌 1/2 wędzonego tofu
👌 1 pomidor
👌 2 gałązki natki pietruszki

👌2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
👌świeżo zmielony pieprz czarny
👌 sól


Wykonanie:

1. Tofu pokroiłam w cienkie paseczki, to samo zrobiłam z pomidorem. Pietruszkę porwałam na kawałki. 

2.  Ułożyłam na talerzu naprzemiennie tofu i pomidora. Polałam oliwą, posypałam solą, pieprzem i pietruszką. I gotowe!

To pyszne i syte danie białkowe doskonale nadaje się na śniadanie i można je jeść bez pieczywa, co jest ważne dla osób z insulinoodpornością. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Makaron ryżowy z groszkiem

Makaron ryżowy jest trochę droższy od pszenicznego, ale warto zainwestować, zwłaszcza, jeśli nie służy nam gluten. Gotuje się bardzo szybko, wystarczy go zalać gorącym bulionem i poczekać kilka minut, aż zmięknie. Natomiast mleko kokosowe można dostać coraz taniej w każdym supermarkecie. Składniki : 👌 garść makaronu ryżowego wstążki 👌 1/2 puszki zielonego groszku 👌 1/3 paczki tofu wędzonego 👌 50 ml mleka kokosowego 👌 łyżka oliwy z oliwek 👌 przyprawy: sól, pieprz, chili, imbir Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam pokrojone w kostkę tofu, dodałam szczyptę soli. Podsmażyłam je na małym ogniu, aż się lekko zarumieniło na brzegach. 2.   Dodałam makaron, zalałam szklanką wody i przykryłam pokrywką na 2 min. 3. Gdy makaron zmiękł i woda zaczęła się gotować, dodałam przyprawy. Gotowałam na większym ogniu, cały czas mieszając drewniana łyżką i czekałam, aż woda wyparuje. 4 . Następnie dodałam groszek i mleko kokosowe. Mieszałam chwilę jeszcze, czekając, a

Risotto, leczo i mleko kokosowe w jednym

Dorota Masłowska pisała w "Między nami dobrze jest", ze polskie danie z resztek nazywa się leczo, a że leczo najlepiej smakuje z ryżem, wyszło mi risotto. Użyłam ryżu jaśminowego, bo taki akurat miałam. Jest on delikatny i często stoswany do deserów, ale też nie najtańszy. Można użyć zwykłego (najlepiej basmati) lub specjalnego do risotto (arborio), jednak to już wersja na bogato . Składniki : 👌 1 cebula 👌 1/2 cukinii 👌 1/2 czerwonej papryki 👌1/2 szklanki ryżu jaśminowego 👌1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 keczupu 👌1/4 tofu naturalnego 👌30 ml mleka kokosowego 👌 łyżka  oleju 👌 przyprawy:  sól, pieprz, wędzone chili, papryka słodka Wykonanie: 1.   Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojoną w paski cebulę. Gdy się zeszkliła, dodałam pokrojoną podobnie paprykę. Dusiłam na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 min.  2.    Następnie dodałam cukinię i przyprawy. Poddusiłam pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, gdy cały sok wyparował, podlałam szklanką

Potrawka z boczniaków

To ulubione danie mojej rodziny. Jest na wszystkich świętach (czy to Wigilia czy Wielkanoc) i nazywamy je flakami z boczniaków, choć wcale nie smakuje (tak myślę) jak ta znana potrawa ze zwierzęcych wnętrzności. Można je podać jako gulasz z sosem lub odparować wodę i mieć gęstszą potrawkę. Zazwyczaj serwuję je z chlebem lub z kasza gryczaną. Składniki : 👌 1 tacka boczniaków 👌 1 duża cebula 👌 2 ząbki czosnku 👌 2 łyżki oleju 👌 przyprawy:  sól, pieprz, mielona kolendra (dużo) Wykonanie: 1.   Cebulę pokroiłam w piórka. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam ją. 2.    Boczniaki porwałam na drobne paski (to konieczne, bo np. pokrojone w kostkę nie smakują tak samo i dłużej są twarde) i dorzuciłam na patelnię. Posoliłam i przykryłam pokrywką, żeby woda odparowała. 3.    Dusiłam tak na małym gazie ponad pół godziny, co jakiś czas mieszając i dolewając wody, gdy wyparowała. Dodałam przyprawy oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podusiłam jeszcze 10 min i podałam. Dobrym pomysłem jest dod