Nigdy nie przepadałam za gotowanymi brokułami, ale podsmażone są wspaniałe! Zwłaszcza, że miałam akurat w lodówce trochę podwiędły egzemplarz...
Składniki:
👌 1/2 brokuła
👌 1 ząbek czosnku
👌 1/2 kostki wędzonego tofu
👌 2 łyżki oleju
👌 2 łyżki sosu sojowego
👌 przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra
👌 garść rukoli
👌 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
👌 1 łyżka majonezu wegańskiego
👌 garść prażonego słonecznika
Wykonanie:
1. Brokuła wyczyściłam, usuwając suche kawałki, podzieliłam na różyczki, a łodygę obrałam i pokroiłam razem z liśćmi. Tofu pokroiłam w kostkę.
2. Na patelni rozgrzałam olej, po czym wrzuciłam brokuła, przyprawiłam i zmniejszyłam gaz. Ciągle mieszając, poczekałam aż warzywo się trochę podrumieni i dodałam tofu i pokrojony drobno czosnek. Gdy i ono się podsmażyło, wlałam sos sojowy i trochę wody, wymieszałam. Smażyłam, aż woda wyparuje.
3. Majonez (przy okazji podam kiedyś przepis) zmieszałam z musztardą. Na talerz wyłożyłam rukolę, na nią smażonego brokuła z tofu, polałam sosem i posypałam słonecznikiem.
Składniki:
👌 1/2 brokuła
👌 1 ząbek czosnku
👌 1/2 kostki wędzonego tofu
👌 2 łyżki oleju
👌 2 łyżki sosu sojowego
👌 przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra
👌 garść rukoli
👌 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
👌 1 łyżka majonezu wegańskiego
👌 garść prażonego słonecznika
Wykonanie:
1. Brokuła wyczyściłam, usuwając suche kawałki, podzieliłam na różyczki, a łodygę obrałam i pokroiłam razem z liśćmi. Tofu pokroiłam w kostkę.
2. Na patelni rozgrzałam olej, po czym wrzuciłam brokuła, przyprawiłam i zmniejszyłam gaz. Ciągle mieszając, poczekałam aż warzywo się trochę podrumieni i dodałam tofu i pokrojony drobno czosnek. Gdy i ono się podsmażyło, wlałam sos sojowy i trochę wody, wymieszałam. Smażyłam, aż woda wyparuje.
3. Majonez (przy okazji podam kiedyś przepis) zmieszałam z musztardą. Na talerz wyłożyłam rukolę, na nią smażonego brokuła z tofu, polałam sosem i posypałam słonecznikiem.
Komentarze
Prześlij komentarz