Przejdź do głównej zawartości

Sałatka ze smażonym brokułem

Nigdy nie przepadałam za gotowanymi brokułami, ale podsmażone są wspaniałe! Zwłaszcza, że miałam akurat w lodówce trochę podwiędły egzemplarz...

Składniki:
👌 1/2 brokuła
👌 1 ząbek czosnku
👌 1/2 kostki wędzonego tofu

👌 2 łyżki oleju
👌 2 łyżki sosu sojowego
👌 przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra
👌 garść rukoli
👌 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
👌 1 łyżka majonezu wegańskiego 
👌 garść prażonego słonecznika  


Wykonanie:

1. Brokuła wyczyściłam, usuwając suche kawałki, podzieliłam na różyczki, a łodygę obrałam i pokroiłam razem z liśćmi. Tofu pokroiłam w kostkę.

2.  Na patelni rozgrzałam olej, po czym wrzuciłam brokuła, przyprawiłam i zmniejszyłam gaz. Ciągle mieszając, poczekałam aż warzywo się trochę podrumieni i dodałam tofu i pokrojony drobno czosnek. Gdy i ono się podsmażyło, wlałam sos sojowy i trochę wody, wymieszałam. Smażyłam, aż woda wyparuje.

3.  Majonez (przy okazji podam kiedyś przepis) zmieszałam z musztardą. Na talerz wyłożyłam rukolę, na nią smażonego brokuła z tofu, polałam sosem i posypałam słonecznikiem.

Było tak dobre, że zjadłam cały talerz na śniadanie i czułam się najedzona przez ponad pół dnia. Ostrzegam, ze jest jednak trochę tłuste. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Makaron ryżowy z groszkiem

Makaron ryżowy jest trochę droższy od pszenicznego, ale warto zainwestować, zwłaszcza, jeśli nie służy nam gluten. Gotuje się bardzo szybko, wystarczy go zalać gorącym bulionem i poczekać kilka minut, aż zmięknie. Natomiast mleko kokosowe można dostać coraz taniej w każdym supermarkecie. Składniki : 👌 garść makaronu ryżowego wstążki 👌 1/2 puszki zielonego groszku 👌 1/3 paczki tofu wędzonego 👌 50 ml mleka kokosowego 👌 łyżka oliwy z oliwek 👌 przyprawy: sól, pieprz, chili, imbir Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam pokrojone w kostkę tofu, dodałam szczyptę soli. Podsmażyłam je na małym ogniu, aż się lekko zarumieniło na brzegach. 2.   Dodałam makaron, zalałam szklanką wody i przykryłam pokrywką na 2 min. 3. Gdy makaron zmiękł i woda zaczęła się gotować, dodałam przyprawy. Gotowałam na większym ogniu, cały czas mieszając drewniana łyżką i czekałam, aż woda wyparuje. 4 . Następnie dodałam groszek i mleko kokosowe. Mieszałam chwilę jeszcze, czekając, a

Risotto, leczo i mleko kokosowe w jednym

Dorota Masłowska pisała w "Między nami dobrze jest", ze polskie danie z resztek nazywa się leczo, a że leczo najlepiej smakuje z ryżem, wyszło mi risotto. Użyłam ryżu jaśminowego, bo taki akurat miałam. Jest on delikatny i często stoswany do deserów, ale też nie najtańszy. Można użyć zwykłego (najlepiej basmati) lub specjalnego do risotto (arborio), jednak to już wersja na bogato . Składniki : 👌 1 cebula 👌 1/2 cukinii 👌 1/2 czerwonej papryki 👌1/2 szklanki ryżu jaśminowego 👌1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 keczupu 👌1/4 tofu naturalnego 👌30 ml mleka kokosowego 👌 łyżka  oleju 👌 przyprawy:  sól, pieprz, wędzone chili, papryka słodka Wykonanie: 1.   Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojoną w paski cebulę. Gdy się zeszkliła, dodałam pokrojoną podobnie paprykę. Dusiłam na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 min.  2.    Następnie dodałam cukinię i przyprawy. Poddusiłam pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, gdy cały sok wyparował, podlałam szklanką

Potrawka z boczniaków

To ulubione danie mojej rodziny. Jest na wszystkich świętach (czy to Wigilia czy Wielkanoc) i nazywamy je flakami z boczniaków, choć wcale nie smakuje (tak myślę) jak ta znana potrawa ze zwierzęcych wnętrzności. Można je podać jako gulasz z sosem lub odparować wodę i mieć gęstszą potrawkę. Zazwyczaj serwuję je z chlebem lub z kasza gryczaną. Składniki : 👌 1 tacka boczniaków 👌 1 duża cebula 👌 2 ząbki czosnku 👌 2 łyżki oleju 👌 przyprawy:  sól, pieprz, mielona kolendra (dużo) Wykonanie: 1.   Cebulę pokroiłam w piórka. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam ją. 2.    Boczniaki porwałam na drobne paski (to konieczne, bo np. pokrojone w kostkę nie smakują tak samo i dłużej są twarde) i dorzuciłam na patelnię. Posoliłam i przykryłam pokrywką, żeby woda odparowała. 3.    Dusiłam tak na małym gazie ponad pół godziny, co jakiś czas mieszając i dolewając wody, gdy wyparowała. Dodałam przyprawy oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podusiłam jeszcze 10 min i podałam. Dobrym pomysłem jest dod