Przejdź do głównej zawartości

Makaron ryżowy z groszkiem

Makaron ryżowy jest trochę droższy od pszenicznego, ale warto zainwestować, zwłaszcza, jeśli nie służy nam gluten. Gotuje się bardzo szybko, wystarczy go zalać gorącym bulionem i poczekać kilka minut, aż zmięknie. Natomiast mleko kokosowe można dostać coraz taniej w każdym supermarkecie.


Składniki:
👌 garść makaronu ryżowego wstążki
👌 1/2 puszki zielonego groszku
👌 1/3 paczki tofu wędzonego
👌 50 ml mleka kokosowego
👌 łyżka oliwy z oliwek
👌 przyprawy: sól, pieprz, chili, imbir


Wykonanie:


1. Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam pokrojone w kostkę tofu, dodałam szczyptę soli. Podsmażyłam je na małym ogniu, aż się lekko zarumieniło na brzegach.

2.  Dodałam makaron, zalałam szklanką wody i przykryłam pokrywką na 2 min.

3. Gdy makaron zmiękł i woda zaczęła się gotować, dodałam przyprawy. Gotowałam na większym ogniu, cały czas mieszając drewniana łyżką i czekałam, aż woda wyparuje.

4. Następnie dodałam groszek i mleko kokosowe. Mieszałam chwilę jeszcze, czekając, aż woda jak najbardziej się zredukuje.


5. Przełożyłam na talerz i zjadłam ze smakiem.



Makaron ryżowy jest bezglutenowy i ma niski indeks glikemiczny (40 IG). Smakuje lekko orientalnie, delikatnie (jeśli nie dodamy za dużo chili) i jest bardzo sycący.


 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Risotto, leczo i mleko kokosowe w jednym

Dorota Masłowska pisała w "Między nami dobrze jest", ze polskie danie z resztek nazywa się leczo, a że leczo najlepiej smakuje z ryżem, wyszło mi risotto. Użyłam ryżu jaśminowego, bo taki akurat miałam. Jest on delikatny i często stoswany do deserów, ale też nie najtańszy. Można użyć zwykłego (najlepiej basmati) lub specjalnego do risotto (arborio), jednak to już wersja na bogato . Składniki : 👌 1 cebula 👌 1/2 cukinii 👌 1/2 czerwonej papryki 👌1/2 szklanki ryżu jaśminowego 👌1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 keczupu 👌1/4 tofu naturalnego 👌30 ml mleka kokosowego 👌 łyżka  oleju 👌 przyprawy:  sól, pieprz, wędzone chili, papryka słodka Wykonanie: 1.   Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojoną w paski cebulę. Gdy się zeszkliła, dodałam pokrojoną podobnie paprykę. Dusiłam na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 min.  2.    Następnie dodałam cukinię i przyprawy. Poddusiłam pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, gdy cały sok wyparował, podlałam szklanką

Potrawka z boczniaków

To ulubione danie mojej rodziny. Jest na wszystkich świętach (czy to Wigilia czy Wielkanoc) i nazywamy je flakami z boczniaków, choć wcale nie smakuje (tak myślę) jak ta znana potrawa ze zwierzęcych wnętrzności. Można je podać jako gulasz z sosem lub odparować wodę i mieć gęstszą potrawkę. Zazwyczaj serwuję je z chlebem lub z kasza gryczaną. Składniki : 👌 1 tacka boczniaków 👌 1 duża cebula 👌 2 ząbki czosnku 👌 2 łyżki oleju 👌 przyprawy:  sól, pieprz, mielona kolendra (dużo) Wykonanie: 1.   Cebulę pokroiłam w piórka. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam ją. 2.    Boczniaki porwałam na drobne paski (to konieczne, bo np. pokrojone w kostkę nie smakują tak samo i dłużej są twarde) i dorzuciłam na patelnię. Posoliłam i przykryłam pokrywką, żeby woda odparowała. 3.    Dusiłam tak na małym gazie ponad pół godziny, co jakiś czas mieszając i dolewając wody, gdy wyparowała. Dodałam przyprawy oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podusiłam jeszcze 10 min i podałam. Dobrym pomysłem jest dod