Kiedy mój ojciec pierwszy raz zjadł soczewicę, powiedział: "Rozumiem tego Ezawa" (dla niewtajemniczonych: w Biblii Ezaw sprzedał Jakubowi pierworództwo za miskę soczewicy). Soczewica należy do roślin strączkowych, jest nie tylko pyszna, ale też bardzo wartościowa, zawiera oprócz witamin mnóstwo błonnika i białka.
Składniki:
👌 1/2 szklanki czarnej soczewicy
👌 1 marchewka
👌 1/4 cukinii
👌 1 ząbek czosnku
👌 2 łyżki oleju
👌 2 łyżki koncentratu pomidorowego
👌 przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra, cząber, curry
👌 zielenina do przybrania
Wykonanie:
1. Czarnej soczewicy nie trzeba moczyć (choć można). Ja przepłukałam ją ciepłą wodą. Po czym ugotowałam (ok. 25 min) w podwójnej ilości wody z solą, kolendrą i cząbrem. Po czym zdjęłam z gazu, nie odlewając wody, która została.
2. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i cukinię pokroiłam w cienkie plastry za pomocą obieraka do warzyw. Czosnek posiekałam. Dorzuciłam na patelnię. Przyprawiłam pieprzem i curry. Przemieszałam kilka razy, nie czekając, aż warzywa zmiękną i dodałam gotowana soczewicę z wodą oraz koncentrat pomidorowy. Po 2 minutach zdjęłam z ognia.
3. Podałam udekorowane zieleniną. Danie świetnie smakowało z ogórkami małosolnymi.
Składniki:
👌 1/2 szklanki czarnej soczewicy
👌 1 marchewka
👌 1/4 cukinii
👌 1 ząbek czosnku
👌 2 łyżki oleju
👌 2 łyżki koncentratu pomidorowego
👌 przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra, cząber, curry
👌 zielenina do przybrania
Wykonanie:
1. Czarnej soczewicy nie trzeba moczyć (choć można). Ja przepłukałam ją ciepłą wodą. Po czym ugotowałam (ok. 25 min) w podwójnej ilości wody z solą, kolendrą i cząbrem. Po czym zdjęłam z gazu, nie odlewając wody, która została.
2. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i cukinię pokroiłam w cienkie plastry za pomocą obieraka do warzyw. Czosnek posiekałam. Dorzuciłam na patelnię. Przyprawiłam pieprzem i curry. Przemieszałam kilka razy, nie czekając, aż warzywa zmiękną i dodałam gotowana soczewicę z wodą oraz koncentrat pomidorowy. Po 2 minutach zdjęłam z ognia.
3. Podałam udekorowane zieleniną. Danie świetnie smakowało z ogórkami małosolnymi.
Komentarze
Prześlij komentarz