Jako, że jest sezon na botwinkę, zmodyfikowałam trochę popularny przepis na kotlety z buraków i kaszy jaglanej.
Składniki:
👌1/2 pęczka botwinki z buraczkami
👌1/3 szklanki kaszy jaglanej
👌 2 garście nasion słonecznika
👌 2 duże ząbki czosnku
👌 2 łyżki oleju
👌1 cebula
👌1-2 łyżki mąki pszennej (można pominąć)
👌 przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra, majeranek
Wykonanie:
1. Kaszę ugotowałam w podwójnej ilości wody. Botwinkę poszatkowałam, a buraczki starłam na tarce. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na patelni na oleju.
2. W misce połączyłam botwinkę, kaszę i cebulkę, dodałam przyprawy, posiekany czosnek i słonecznik. Wymieszałam. Dodałam też trochę mąki pszennej, żeby się lepiej lepiło, ale można ją pominąć.
3. Ulepiłam kuleczki i rozłożyłam na blaszce na papierze do pieczenia. Po czym wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na 40 minut.
4. Kotleciki nie wyszły tłuste, można więc je jeść np. z wegańskim sosem majonezowo-czosnkowym, jako danie obiadowe lub przekąskę.
Składniki:
👌1/2 pęczka botwinki z buraczkami
👌1/3 szklanki kaszy jaglanej
👌 2 garście nasion słonecznika
👌 2 duże ząbki czosnku
👌 2 łyżki oleju
👌1 cebula
👌1-2 łyżki mąki pszennej (można pominąć)
👌 przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra, majeranek
Wykonanie:
1. Kaszę ugotowałam w podwójnej ilości wody. Botwinkę poszatkowałam, a buraczki starłam na tarce. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na patelni na oleju.
2. W misce połączyłam botwinkę, kaszę i cebulkę, dodałam przyprawy, posiekany czosnek i słonecznik. Wymieszałam. Dodałam też trochę mąki pszennej, żeby się lepiej lepiło, ale można ją pominąć.
3. Ulepiłam kuleczki i rozłożyłam na blaszce na papierze do pieczenia. Po czym wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na 40 minut.
4. Kotleciki nie wyszły tłuste, można więc je jeść np. z wegańskim sosem majonezowo-czosnkowym, jako danie obiadowe lub przekąskę.
Komentarze
Prześlij komentarz