Masło orzechowe nadaje się nie tylko do deserów, zwłaszcza jeśli jest bez cukru. W połączeniu z tofu i chili smakuje obłędnie! Mieszanka tak wielu intensywnych smaków daje wrażenie wykwintnego wschodniego (?) dania.
Składniki:
👌 1/2 tofu wędzonego
👌 1 ogórek
👌 1 porcja makaronu soba (może być spaghetti)
👌 2 małe papryczki chili
👌 2 łyżki masła orzechowego
👌1 łyżka oliwy z oliwek
👌1 łyżka soku z cytryny👌 przyprawy: sól (jeśli masło orzechowe jest niesolone), zatar (mieszanka z Bliskiego Wschodu, np. tymianek, prażony sezam, pieprz, kumin, oregano, majeranek)
Wykonanie:
1. Makaron ugotowałam al dente, po czym przelałam zimną wodą i zostawiłam do wystygnięcia.
2. Tofu i ogórki pokroiłam w niezbyt małe kostki, papryczkę zaś bardzo drobno.
3. Masło orzechowe wymieszałam z oliwą i sokiem z cytryny.
4. Na talerzu ułożyłam makaron, na nim tofu, ogórki i papryczki. Polałam sosem orzechowym i posypałam zatarem.
5. Niebo w gębie!
Składniki:
👌 1/2 tofu wędzonego
👌 1 ogórek
👌 1 porcja makaronu soba (może być spaghetti)
👌 2 małe papryczki chili
👌 2 łyżki masła orzechowego
👌1 łyżka oliwy z oliwek
👌1 łyżka soku z cytryny👌 przyprawy: sól (jeśli masło orzechowe jest niesolone), zatar (mieszanka z Bliskiego Wschodu, np. tymianek, prażony sezam, pieprz, kumin, oregano, majeranek)
Wykonanie:
1. Makaron ugotowałam al dente, po czym przelałam zimną wodą i zostawiłam do wystygnięcia.
2. Tofu i ogórki pokroiłam w niezbyt małe kostki, papryczkę zaś bardzo drobno.
3. Masło orzechowe wymieszałam z oliwą i sokiem z cytryny.
4. Na talerzu ułożyłam makaron, na nim tofu, ogórki i papryczki. Polałam sosem orzechowym i posypałam zatarem.
5. Niebo w gębie!
Komentarze
Prześlij komentarz