To danie włoskiej kuchni, jest proste, ale o jego smaku decyduje jakość dostarczonych składników, dlatego trzeba je koniecznie robić ze świeżych pomidorów.
Składniki:
👌 1 porcja makronu z ciecierzycy (może być zwykłe spaghetti)
👌 2 ząbki czosnku
👌 4 pomidory
👌10 oliwek
👌2 łyżki oliwy z oliwek
👌kilka listków świeżej bazylii
👌 przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
1. Pomidory zalałam wrzątkiem i zdjęłam z nich skórkę, po czym pokroiłam.
2. Na patelni na małym ogniu rozgrzałam oliwę oliwę z oliwek, wrzuciłam pokrojony w plasterki czosnek. Gdy tylko lekko się zaszklił, dodałam pomidory i przykryłam.
3. Dusiłam pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, dodałam też sol i pieprz.
4. Gdy pomidory się rozgotowały, wrzuciłam przekrojone na pół oliwki i jeszcze przez chwilę dusiłam.
5. W tym czasie ugotowałam makaron al dente, odcedziłam, przelałam zimną woda i dodałam go na patelnię, żeby wymieszał się z sosem. Dorzuciłam również posiekaną bazylię. Po chwili zdjęłam z gazu.
Składniki:
👌 1 porcja makronu z ciecierzycy (może być zwykłe spaghetti)
👌 2 ząbki czosnku
👌 4 pomidory
👌10 oliwek
👌2 łyżki oliwy z oliwek
👌kilka listków świeżej bazylii
👌 przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
1. Pomidory zalałam wrzątkiem i zdjęłam z nich skórkę, po czym pokroiłam.
2. Na patelni na małym ogniu rozgrzałam oliwę oliwę z oliwek, wrzuciłam pokrojony w plasterki czosnek. Gdy tylko lekko się zaszklił, dodałam pomidory i przykryłam.
3. Dusiłam pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, dodałam też sol i pieprz.
4. Gdy pomidory się rozgotowały, wrzuciłam przekrojone na pół oliwki i jeszcze przez chwilę dusiłam.
5. W tym czasie ugotowałam makaron al dente, odcedziłam, przelałam zimną woda i dodałam go na patelnię, żeby wymieszał się z sosem. Dorzuciłam również posiekaną bazylię. Po chwili zdjęłam z gazu.
Komentarze
Prześlij komentarz