Przejdź do głównej zawartości

Chilli con soya

 

Danie doskonałe na chłody. Dużo białka i tłuszczu, a do tego pikantne i rozgrzewające. To wegańska wersja meksykańskiej potrawy chilli con carne. Idealna dla osób, które potrzebują dużo energii. Najczęściej jadam ją z ryżem, ale można też z pieczywem, kaszą lub, jak tu, z ziemniakami.



Składniki:

👌 1 puszka czerwonej fasoli (może być szklanka ugotowanej)

👌 1 duża cebula

👌 1 czerwona papryka

👌 1 mała papryczka chili (jeśli lubimy ostro, możemy dać więcej) 

👌 3/4 szklanki granulatu sojowego  

👌 2 łyżki koncentratu pomidorowego 

👌 1/2 szklanki bulionu warzywnego 
👌 przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra, papryka wędzona, czerwona papryka, cząber


Wykonanie:

1. Cebulę pokroiłam w piórka. Na dużej patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam ją. Następnie dodałam przyprawy: sól, pieprz, czerwoną paprykę i kolendrę, oraz granulat sojowy. 

2.  Gdy granulat się trochę podsmażył, wrzuciłam pokrojoną w paski paprykę. Wymieszałam i przykryłam na 3 min, żeby puściła sok. Następnie wlałam bulion i zostawiłam odkryte, żeby papryka się ugotowała, a woda wyparowała. (W przypadku braku bulionu można dolać sama wodę)

3.  Na koniec wsypałam fasolę, posiekaną ostrą paprykę, resztę przypraw i koncentrat pomidorowy. podusiłam jeszcze 5 minut


Czerwona fasola jest pełnowartościowym produktem spożywczym (mnóstwo mikro- i makroelementów), i co ciekawe, zawiera więcej białka niż mięso. Aby była lepiej strawna, warto dodać do niej cząber, nazywany w wielu kulturach "fasolowym zielem", pomocny też będzie majeranek. Jeśli zdecydujemy się na jej samodzielne ugotowanie, musimy najpierw namoczyć ją na noc, a potem odlać te wodę, nalać nową i dopiero gotować. Papryczki chili zaś zawierają kapsaicynę, która poprawia odporność, reguluje poziom cholesterolu i pracy układu krążenia, działa też przeciwbólowo.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Makaron ryżowy z groszkiem

Makaron ryżowy jest trochę droższy od pszenicznego, ale warto zainwestować, zwłaszcza, jeśli nie służy nam gluten. Gotuje się bardzo szybko, wystarczy go zalać gorącym bulionem i poczekać kilka minut, aż zmięknie. Natomiast mleko kokosowe można dostać coraz taniej w każdym supermarkecie. Składniki : 👌 garść makaronu ryżowego wstążki 👌 1/2 puszki zielonego groszku 👌 1/3 paczki tofu wędzonego 👌 50 ml mleka kokosowego 👌 łyżka oliwy z oliwek 👌 przyprawy: sól, pieprz, chili, imbir Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam pokrojone w kostkę tofu, dodałam szczyptę soli. Podsmażyłam je na małym ogniu, aż się lekko zarumieniło na brzegach. 2.   Dodałam makaron, zalałam szklanką wody i przykryłam pokrywką na 2 min. 3. Gdy makaron zmiękł i woda zaczęła się gotować, dodałam przyprawy. Gotowałam na większym ogniu, cały czas mieszając drewniana łyżką i czekałam, aż woda wyparuje. 4 . Następnie dodałam groszek i mleko kokosowe. Mieszałam chwilę jeszcze, czekając, a

Potrawka z boczniaków

To ulubione danie mojej rodziny. Jest na wszystkich świętach (czy to Wigilia czy Wielkanoc) i nazywamy je flakami z boczniaków, choć wcale nie smakuje (tak myślę) jak ta znana potrawa ze zwierzęcych wnętrzności. Można je podać jako gulasz z sosem lub odparować wodę i mieć gęstszą potrawkę. Zazwyczaj serwuję je z chlebem lub z kasza gryczaną. Składniki : 👌 1 tacka boczniaków 👌 1 duża cebula 👌 2 ząbki czosnku 👌 2 łyżki oleju 👌 przyprawy:  sól, pieprz, mielona kolendra (dużo) Wykonanie: 1.   Cebulę pokroiłam w piórka. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam ją. 2.    Boczniaki porwałam na drobne paski (to konieczne, bo np. pokrojone w kostkę nie smakują tak samo i dłużej są twarde) i dorzuciłam na patelnię. Posoliłam i przykryłam pokrywką, żeby woda odparowała. 3.    Dusiłam tak na małym gazie ponad pół godziny, co jakiś czas mieszając i dolewając wody, gdy wyparowała. Dodałam przyprawy oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podusiłam jeszcze 10 min i podałam. Dobrym pomysłem jest dod

Czarna soczewica z marchewką i cukinią

Kiedy mój ojciec pierwszy raz zjadł soczewicę, powiedział: "Rozumiem tego Ezawa" (dla niewtajemniczonych: w Biblii Ezaw sprzedał Jakubowi pierworództwo za miskę soczewicy). Soczewica należy do roślin strączkowych, jest nie tylko pyszna, ale też bardzo wartościowa, zawiera oprócz witamin mnóstwo błonnika i białka. Składniki : 👌 1/2 szklanki czarnej soczewicy 👌 1  marchewka 👌 1/4 cukinii 👌 1 ząbek czosnku 👌 2 łyżki   oleju 👌 2 łyżki koncentratu pomidorowego 👌 przyprawy:  sól, pieprz, mielona kolendra, cząber, curry 👌 zielenina do przybrania Wykonanie: 1.   Czarnej soczewicy nie trzeba moczyć (choć można). Ja przepłukałam ją ciepłą wodą. Po czym ugotowałam (ok. 25 min) w podwójnej ilości wody z solą, kolendrą i cząbrem. Po czym zdjęłam z gazu, nie odlewając wody, która została. 2.    Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i cukinię pokroiłam w cienkie plastry za pomocą obieraka do warzyw. Czosnek posiekałam. Dorzuciłam n