Danie doskonałe na chłody. Dużo białka i tłuszczu, a do tego pikantne i rozgrzewające. To wegańska wersja meksykańskiej potrawy chilli con carne. Idealna dla osób, które potrzebują dużo energii. Najczęściej jadam ją z ryżem, ale można też z pieczywem, kaszą lub, jak tu, z ziemniakami.
Składniki:
👌 1 puszka czerwonej fasoli (może być szklanka ugotowanej)
👌 1 duża cebula
👌 1 czerwona papryka
👌 1 mała papryczka chili (jeśli lubimy ostro, możemy dać więcej)
👌 3/4 szklanki granulatu sojowego
👌 2 łyżki koncentratu pomidorowego
👌 1/2 szklanki bulionu
warzywnego
👌 przyprawy: sól, pieprz,
mielona kolendra, papryka wędzona, czerwona papryka, cząber
Wykonanie:
1. Cebulę pokroiłam w piórka. Na dużej patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam ją. Następnie dodałam przyprawy: sól, pieprz, czerwoną paprykę i kolendrę, oraz granulat sojowy.
2. Gdy granulat się trochę podsmażył, wrzuciłam pokrojoną w paski paprykę. Wymieszałam i przykryłam na 3 min, żeby puściła sok. Następnie wlałam bulion i zostawiłam odkryte, żeby papryka się ugotowała, a woda wyparowała. (W przypadku braku bulionu można dolać sama wodę)
3. Na koniec wsypałam fasolę, posiekaną ostrą paprykę, resztę przypraw i koncentrat pomidorowy. podusiłam jeszcze 5 minut
Czerwona fasola jest pełnowartościowym produktem spożywczym (mnóstwo mikro- i makroelementów), i co ciekawe, zawiera więcej białka niż mięso. Aby była lepiej strawna, warto dodać do niej cząber, nazywany w wielu kulturach "fasolowym zielem", pomocny też będzie majeranek. Jeśli zdecydujemy się na jej samodzielne ugotowanie, musimy najpierw namoczyć ją na noc, a potem odlać te wodę, nalać nową i dopiero gotować. Papryczki chili zaś zawierają kapsaicynę, która poprawia odporność, reguluje poziom cholesterolu i pracy układu krążenia, działa też przeciwbólowo.
Komentarze
Prześlij komentarz